Wednesday, September 23, 2015

De ce fac copiii febră?

2. Cum se produce febra şi de ce?

Există un echilibru între:
- Producerea de căldura de către ţesuturi (mai ales ficat şi muşchi), pe de o parte, şi:
- Pierderea de căldură prin periferie, pe de altă parte.

La nivelul hipotalamusului există un centru al termoreglării, care acţionează ca un termostat, cu rol de a menţine temperatura corpului constantă permanent. În mod normal, temperatura corpului trebuie menţinută în jurul valorii de 37◦ C. Dacă însă factori externi determină supraîncălzirea, respectiv răcirea corpului, au loc următoarele evenimente:

- Supraîncălzirea organismului → Hipotalamusul compară noua temperatură cu temperatura optimă, constată că e mai mare → porneşte mecanismele de pierdere a căldurii:
Ø Vasodilatatie → pierdere de căldură;
Ø Activarea glandelor sudoripare, care vor începe să secrete → transpiraţia.

- Răcirea organismului → Hipotalamusul compară noua temperatură cu temperatura optimă, constată că e mai mică → porneşte mecanismele de conservare, respectiv de creştere a ratei de producţie a căldurii:
Ø Vasoconstricţie periferică;
Ø Oprirea sudoraţiei;
Ø Producerea de căldura prin frison;
Ø Creşterea metabolismului celular.
Ø Piloerecţie (“piele de găină”).

Pirogenii sunt substanţe care provoacă febră. Pirogenii exogeni sunt reprezentaţi cel mai adesea de microbi şi produsele lor. Aceştia produc febra indirect, prin stimularea producerii pirogenilor endogeni (prostaglandine, TNF-alfa = component ale sistemului imunitar), care modifică termostatul hipotalamic, ca în figurile de mai jos:




Notă: imaginile folosite în acest articol aparţin autorilor site-ului Medicologia, cărora le mulţumim 

No comments:

Post a Comment