Tuesday, September 22, 2015

Când e febră şi când nu?

1. Definiţie: când e febră şi când nu? Principalele metode de măsurare a temperaturii.

Temperatura normal a corpului variază atât de la persoană la persoană, cât şi pe parcursul aceleiaşi zile, cu valori mai ridicate după-amiaza decât în cursul dimineţii. Sugarii au valori ale temperaturii normale mai ridicate decât preşcolarii, iar aceştia din urmă mai ridicate decât ale copilului mare.

Febra este definită ca o creştere a temperaturii corpului peste 38◦ C, măsurată intrarectal.

Temperatura corpului poate fi măsurată cu un termometru digital sau de sticlă (acesta va trebui scuturat bine înainte de folosire pentru a ne asigura ca temperatura pe care o arată este sub temperatura normală a corpului - 37◦ C), care trebuie ţinut nemişcat 2-3 minute. Nu mai este recomandată folosirea termometrelor cu mercur din cauza riscului crescut de spargere şi contaminare cu mercur.

Temperatura poate fi măsurată:

- Axilar: cu ajutorul unui termometru digital sau de sticlă plasat la nivelul axilei copilului.
Este o metodă rar folosită astăzi, deoarece este mult mai puţin precisă decât altele (valorile obţinute variază mult şi sunt cu mult mai scăzute decât valorile adevărate).
Dacă totuşi părintele nu se simte confortabil cu celelalte metode, va folosi această metodă, decât să nu verifice temperatura copilului deloc.

- Oral: cu ajutorul oricărui tip de termometru, prin plasarea acestuia la nivelul cavităţii bucale, sub limbă. Valorile obţinute sunt corecte, metoda însă poate fi aplicată cu greutate copiilor cu vârsta mai mică de 4 ani, care nu pot închide uşor gura în jurul termometrului, pentru o citire corectă.

- La nivelul urechii externe: cu ajutorul unui termometru digital cu infraroșii care măsoară temperatura la nivelul conductului auricular extern. Dispozitivul trebuie plasat astfel încât să se lipească și să formeze vid la nivelul conductului pentru o măsurare precisă. Această metodă nu poate fi folosită la sugarii mai mici de 3 luni.

- La nivelul frunţii (arterei temporale): cu ajutorul unui termometru digital care măsoară radiaţiile infraroşii de la nivelul arterelor temporale (frunte, tâmple). Capătul temometrului se mişcă uşor de-a lungul frunţii de la stânga la dreapta şi invers, până când temperatura înregistrată este afişată pe ecran; nu este valabil pentru sugarii mai mici de 3 luni.

- Rectal: cea mai precisă măsurătoare a temperaturii interne a corpului; se poate folosi orice tip de termometru, cu condiţia ca partea introdusă în corp să fie lubrifiată în prealabil. Se introduce uşor 1.5-2 cm în rect, poziţionând copilul cu faţa în jos şi ţinându-l nemişcat.

Diferenţele de temperatură măsurate rectal/oral faţă de temperatura măsurată prin celelalte metode expuse pot fi între 0.5-1◦ C.

După gradul creşterii temperaturii, putem avea următoarele stări:

- Subfebrilitate: 37-38°C
- Febră moderată: 38-39°C
- Febra ridicată 39-41°C
- Hiperpirexie: 41-42°C. Aceasta este o urgenţă medicală, indicând întotdeauna o afecţiune gravă şi implicit prezentarea la medic.

No comments:

Post a Comment