Monday, October 5, 2015

Tratamente pentru febră

9. Cum şi când tratăm febra?

Principalele medicamente alopate pe care le avem la dispoziţie, precum şi modalităţi non-medicamentoase de scădere a temperaturii corporale.

Dacă febra este secundară unei afecţiuni, va fi tratată boala de bază. În plus, se va încerca scăderea temperaturii corporale, astfel încât pacientul sa se simtă mai bine. 

Pentru aceasta avem la dispoziţie:
a) Măsuri non-medicamentoase;
b) Medicaţie alopată

a) Măsuri generale (non-medicamentoase):

- Oferim copilului multe lichide pentru a preveni deshidratarea; dacă sugarul este alăptat, NU SE VA ÎNTRERUPE ALĂPTAREA;
- Punem comprese ude pe frunte, membre, trunchi; dacă febra este >39-39.5◦C, se vor face împachetări hipotermizante cu un scutec cu apă călduţă (mai rece decât temperatura corpului). Împachetarile se opresc dacă temperatura scade sub 38.5 sau copilul face frison;

- Baie hipotermizantă, cu apă uşor mai rece decât temperatura copilului, care va fi răcită progresiv.

Frecţiile cu alcool pur NU sunt recomandate datorită riscului ca acesta să fie absorbit prin piele. De asemenea, alte metode "din popor" pentru reducerea temperaturii nu îşi au o justificare ştiinţifică (şosete cu oţet, cartofi pai curăţaţi aşezaţi în şosete, aplicarea ventuzelor - cupping, sau masajul cu diverse obiecte - ex. Monede).


b) Medicaţie antipiretică

Febra la un copil care altfel apare sănătos nu trebuie neapărat tratată medicamentos. Medicaţia antipiretică însă îl poate face pe copil să se simtă mai bine, scăzându-i febra. Dar medicamentele antipiretice NU TRATEAZA CAUZA BOLII. Dacă pacientul asociază o patologie pulmonară, cardiacă, de sistem nervos sau a suferit convulsii febrile în antecedente, folosirea medicamentelor antipiretice este recomandată pentru că reduc nivelul de stres la care organismul este supus.

Principalele medicamente antipiretice folosite sunt:

* Acetaminofen (Paracetamol, Panadol, Eferalgan) – de primă intenţie în tratamentul febrei la copil. Dozele se calculează în funcţie de greutate. Este extrem de important să administrăm copilului doza corectă şi la un interval corect de timp. Atât SUBDOZAJUL, cât şi intervalele mai mari de timp între administrări, fac ca medicamentul să nu mai funcţioneze. De asemenea, este de menţionat că după doze toxice sau utilizare cronică poate apărea hepatotoxicitate cu necroză hepatică generalizată și ireversibilă.

* Ibuprofen (Nurofen, Brufen, Advil etc): idem ca și mod de administrare. De menționat că, la fel ca și în cazul altor antiinflamatoare nesteroidiene, Ibuprofenul poate irita mucoasa gastrică, de aceea la copil va fi administrat întotdeauna după masă și nu pe intervale mari de timp.

* NU se recomanda folosirea Aspirinei pentru scăderea febrei la copii pentru că poate declanşa o afecţiune denumită Sindrom Reye.

No comments:

Post a Comment